זכויות רפואיות במקרים של הפלה

ההתאוששות מהפלה, בין אם יזומה ובין אם טבעית, עלולה להיות תהליך שאינו פשוט כלל לביצוע.  זכויות רפואיות במקרים של הפלהמלבד השינוי העצום שעבר הגוף, על האישה להסתגל למצב חדש. בהחלט ייתכנו אצלה קשיים נפשיים, שגרת הפעילות היום-יומית עלולה להיפגע וגם הבעיות הכלכליות עלולות לצוץ.באמצעות רשימה ארוכה של זכויות רפואיות וכלכליות עבור נשים שחוו הפלה, החזרה שלהן לעמידה על הרגליים יכולה להיות יעילה ומוצלחת הרבה יותר.

אילו זכויות מגיעות לנשים עובדות?

את הסקירה של זכויות רפואיות במקרי הפלה אנחנו מתחילים עם המקרה הנפוץ של נשים עובדות שיצאו ממסגרת העבודה למשך תקופה, לרוב די קצרה, אבל מעוניינות לשוב אליה לאחר ההתאוששות של גופן. תקנות דיני העבודה בישראל מאפשרות לאישה שעוברת הפלה להיעדר מעבודתה לתקופה של שבוע ימים לכל הפחות, כאשר על פי הנחיות הרופא המבצע או המטפל ייתכן שיהיה צורך בתקופה ארוכה יותר שעשויה להגיע עד לשישה שבועות. במשך אותה תקופה אמורה האישה לקבל משכורת באופן דומה לחישוב שהיה נעשה עבורה אם הייתה יוצאת לחופשת מחלה "רגילה" למשך אותו פרק זמן. התקנות הספציפיות צפויות להיות מנוסחות בהסכם שנחתם בין העובד למעביד (בהנחה שהמעסיק יקפיד על תנאי הסף שתוארו כאן ואחרים), אולם ניתן למצוא הבדלים במדיניות ביחס לאופי התשלום במקום עודה ספציפי.

נקודה חשובה אחרת היא שחל איסור מוחלט על המעסיק לפטר את האישה החל מהרגע בו היא מודיעה לו על ההפלה המתוכננת (במצב המקובל כמה ימים לפני תהליך ההפלה שנקבע עבורה) ועד אשר היא חוזרת לעבודה לאחר תקופת המחלה שהוגדרה מעלה. למרבה הצער יש בישראל לא מעט מעסיקים אשר מתעלמים מלשון החוק, במודע או בשוגג, ובכך לא מספקות לאישה את הזכויות שאמורות להגיע לה.

במקרים כאלו עומדת עבור האישה האפשרות לתבוע מהמעסיק פיצויים עבור השכר שהייתה אמורה לקבל במהלך תקופת המחלה, הטבות אחרות שהיו ניתנות לה ורכיב מסוים של פיצויים בגין עוגמת הנפש שסביר מאוד להניח שנגרמה לה.

אילו זכויות והטבות נוספות מגיעות לאישה בישראל שעברה הפלה?סימן שאלה

לצד האפשרות לקבל את מלוא הזכויות הכלכליות ממקום התעסוקה של האישה, במקרים מסוימים היא זכאית להטבות כלכליות אחרות – בעיקר כאשר מדובר בהפלה בנסיבות מורכבות. אם האישה עברה הפסקת הריון לאחר השבוע ה-26 שלו, לרבות עקב מוות של העובר, מום שהתגלה אצלו או סיבה אחרת, היא זכאית לקבל על פי חוק את מלוא הזכויות הניתנות ליולדות בישראל. זכויות אלה כוללות בתוכן את מענק האשפוז, מימון השהות בבית החולים על ידי המוסד לביטוח לאומי, חופשת לידה לתקופה של תריסר שבועות ותשלום של דמי הלידה. הרציונל כאן ברור, כאשר הפלה בשלב מתקדם כל כך של ההריון היא הליך מורכב לביצוע, המצריך התאוששות ארוכה.

כאשר מסיבה כזו או אחרת האישה אינה מקבלת את הזכויות העיקריות המיועדות לה – בין אם מטעם המעסיק, מוסדות המדינה או כל גורם אחר – מוצע לה סיוע משפטי על ידי גורמים דוגמת הלשכות המשפטיות של ארגוני נעמ"ת ויצ"ו, הרשות המקומית בתחומיה היא מתגוררת ועוד. במסגרת ההטבות, ניתן הסיוע המשפטי בתשלום מוזל או ללא תשלום כלל.

לבסוף, אי אפשר להתעלם מהטלטלה הרגשית שעוברות נשים המבצעות הפלה. לא מעט נשים סובלות ממצב של דיכאון לאחר הפלה, שהוא שכיח אפילו יותר מאשר דיכאון המופיע לאחר הלידה, במיוחד כאשר ההפלה הותירה חותם שלילי: למשל הריון שהופסק בעיצומו עקב בעיה רפואית והסתיים במוות של העובר. במקרה הזה יכולה האישה לפנות למספר גורמים מרכזיים שיספקו לה ליווי, ייעוץ והדרכה, לרבות התחנות לבריאות הנפש, המערך הסוציאלי של בתי החולים וסבסוד טיפולים רגשיים דרך קופות החולים.

אולי יעניין אותך גם:

פיצויים לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס: הזכויות הרפואיות

זקוקים לחוות דעת רפואית? כך תדעו למי לפנות

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!