אילו זכויות רפואיות מגיעות לתשושי נפש?

השאירו פרטים כבר עכשיו או התקשרו

מבוגר

אדם תשוש נפש הוא אדם שסובל מירידה קוגניטיבית שפוגעת בכושר השיפוט, החשיבה הלוגית, והתפקוד שלו. הפגיעות הללו עלולות לגרום לו להיקלע למצבים מסוכנים ולא מבוקרים במידה והוא נמצא ללא השגחה. אנשים שחולים באלצהיימר ובדמנציה מכל סוג סובלים מתשישות נפש.עם זאת, יש מצבים שאדם שמוגדר כתשוש נפש בדרגות קלות, יכול לתפקד באופן עצמאי למרות הבעיה הקוגניטיבית ממנה הוא סובל.

כיצד באה לביטוי תשישות נפש?

תשישות נפש באה לביטוי בין היתר בקושי בהתמצאות במרחב, אי שליטה על סוגרים, בעיות זיכרון, הפרעות בהתנהגות, אפתיות, אדישות, נזקקות לעזרה בפעולות היום יום הבסיסיות כמו רחצה, הלבשה אכילה, ניידות והשגחה, וכולי. מלבד אילו, אדם שהוא תשוש נפש סובל משטיון, עשוי להסתובב ללא תכלית וללא התמצאות בזמן ובמרחב, לפעמים נתקף בהתקפי זעם ואלימות, מגלה נטייה לאובדנות, מצוי בדיכאון, סובל מפחדים בלתי נשלטים, וחסר שקט. כאשר מדובר במצב בלתי הפיך הוא עלול גם להתקדם ולהחמיר. אדם שסובל מתשישות נפש מתקשה לדאוג לצרכיו הבסיסיים, אינו מודע לזמן, שוכח לאכול, שוכח לקחת תרופות, ועלול ללכת לאיבוד.

תשוש נפש זקוק להשגחה צמודה כל הזמן

אדם שהוא תשוש נפש חייב להיות תחת השגחה צמודה של מטפל סיעודי שגר עימו או באשפוז במחלקה לתשושי נפש כדי שלא יפגע או יסכן את עצמו. חשוב להבין שבני המשפחה של אנשים שסובלים מתשישות נפש נדרשים להיות לצידם בהתמודדות יום יומית במצבם המורכב, היות והם מאבדים את העצמאות שלהם כמעט לחלוטין. מדובר באחריות כבדה ומטלה לא פשוטה פיזית ונפשית. אין ספק כי במקרה זה נזקקים לעזרת מטפלת בבית או טיפול באשפוז במקום סיעודי.

לאילו זכויות זכאים תשושי נפש בישראל?

תשושי נפש זכאים לגמלת סיעוד באמצעות מטפלת כדי לעזור בהלבשה, האכלה, רחיצה, ליווי בחוץ ועוד. מטפלת ניתן להעסיק דרך חברת סיעוד שמקושרת לביטוח לאומי או מטפלת פרטית.
לצערינו, בני המשפחה לא תמיד מודעים לזכויות הרפואיות של יקיריהם החולים באלצהיימר או במחלה דמנטית אחרת, והזקוקים להשגחה, ולא תמיד פונים לחברת הביטוח הסיעודי כדי לממש את תגמולי הביטוח במקרים הללו.

כאשר אדם תשוש נפש לא עוזב את ביתו ונשאר לגור בו הוא זכאי לעזרה מהמוסד לביטוח לאומי. תשושי נפש זכאים לטיפולים במרכזי יום לקשישים. כמו כן יש חברות סיעוד שמספקות לחצני מצוקה ושעוני מצוקה, ומאפשרות הזמנת רופא ואמבולנס בעת הצורך. תשושי נפש שלא הגיעו לגיל פרישה זכאים גם לגמלת שירותים מיוחדים. באמצעות כספי גמלה זו אפשר להעסיק מטפל לעזרה בפעילות היום יום. כמו כן תשושי נפש בדרגה חמורה זכאים לאשפוז בבית אבות סיעודי או במוסד גריאטרי.

זכויות נוספות המגיעות לתשושי נפש

ביטוח חייםתשושי נפש יכולים לקבל גם נופשונים, הסעות לטיפולים רפואיים, השלמות של ציוד בבית, וכולי.

השתתפות המדינה באשפוז חולים סיעודיים ותשושי נפש

על פי חוק בריאות ממלכתי, אדם תשוש נפש אשק זקוק לאשפוז בבית חולים או מוסד סיעודי, יכול לקבל סיוע במימון האשפוז מלשכת הבריאות המחוזית בכפוף לתנאים הבאים : הוא מוגדר כסיעודי או תשוש נפש, יש מקום פנוי לאשפזו, בני המשפחה חתמו על התחייבויות כספיות לאחזקתו בבית החולים הסיעודי.

ביטוח סיעודי באמצעות קופת החולים או חברת ביטוח פרטית

ניתן לעשות גם ביטוח סיעודי דרך קופת החולים או באמצעות חברת ביטוח פרטית. הביטוח הסיעודי ישולם כפרמיה מידי חודש בחודשו. אם המבוטח יהפוך לנזקק סיעודי או תשוש נפש – הוא יהיה זכאי לקבל תגמולים מידי חודש מחברת הביטוח בעזרתם יוכל לשלם עבור מטפלת פרטית או עבור מחלקה סיעודית.

מי שרכש ביטוח סיעודי בקופת החולים או בביטוח פרטי, והגיע למצב סיעודי או למצב של תשוש נפש שזקוק להשגחה ולטיפול כל שעות היממה, על בן משפחה שלו לבדוק אם קמה זכאות לקבל תגמולים מחברת הביטוח, כדי לממן טיפול סיעודי בבית או אשפוז סיעודי בבית אבות.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!