ישראל חזקה // זכויות רפואיות

חוק סיעוד

סיעודחוק סיעוד (או חוק ביטוח סיעוד) מופעל מטעם ביטוח לאומי ומשרד הרווחה. חוק סיעוד קובע כי אנשים שעברו את גיל הפנסיה וגרים בביתם זכאים לגמלת סיעוד, כל עוד הם מוגדרים כסיעודיים – זקוקים לעזרת הזולת או תלויים בו בפעולות הפשוטות ביותר כגון הלבשה, רחצה, אכילה, ניידות ושליטה על סוגרים. גמלת סיעוד ניתנת גם לקשישים שזקוקים להשגחה בביתם למען שמירה על ביטחונם האישי, מכיוון שיש חשש שמא יזיקו לעצמם. במסגרת חוק סיעוד, אנשים שזקוקים לגמלה, מקבלים שירותי סיעוד במהלך היומיום לשם ביצוע המטלות, לשם עזרה בניהול משק הבית ולשם הקלה על המשפחות שנושאות בנטל הטיפול בו. גמלת סיעוד אינה ניתנת כסכום כסף אלא כגמלת שירותים.

תנאי הזכאות לגמלה ומימוש חוק סיעוד

  1. אדם יחיד שמשתכר עד 8,619 שקלים, מקבל גמלת סיעוד מלאה.
  2. אדם יחיד שמשתכר מעל 8,619 שקלים ועד 12,929 שקלים, מקבל גמלת סיעוד מופחתת ב- 50%.
  3. בני זוג שמשתכרים יחד עד 12,929 שקלים, מקבלים גמלת סיעוד מלאה.
  4. בני זוג שמשתכרים יחד מעל 12,929 שקלים ועד 19,394 שקלים, מקבלים גמלת סיעוד מופחתת ב- 50%.

כאשר בביטוח לאומי מתקבלת תביעתו של אדם סיעודי לגמלת סיעוד, והוא נמצא כמי שעונה על כל הקריטריונים לזכאות, יישלח לביתו איש מקצוע מתחום הסיעוד (אחות, פיזיותרפיסטית) במטרה לבדוק אותו ולקבוע את מידת התלות שלו בזולת או את מידת ההזדקקות שלו להשגחה. בהתאם לתוצאות המבדק ("מבחן התלות") ביטוח לאומי מחליט האם הוא אכן זכאי לגמלה, מה יהיה גובהה ולמשך איזו תקופה.

שיעורי גמלת הסיעוד

אנשים סיעודיים שזכאים לגמלה בוחרים את סוגי השירותים מתוך סל השירותים המוצע להם (שניים מהם מפורטים כאן). שיעורי השירותים שבגמלה נקבעים בשלוש רמות בהתאם למידת התלות בזולת או במידת ההזדקקות להשגחה.

התקופה המרבית לזכאות לגמלה

הזכאות לא נקבעת לצמיתות. אחת לתקופה, ביטוח לאומי עורך לקשישים מבדקים חוזרים כדי להעריך את מצבם, את זכאותם להמשך גמלה ואת גובהה החדש. אם מצבם הוחמר, הם רשאים לפנות לביטוח לאומי לצורך בדיקה חוזרת.

אולי יעניין אותך גם:

אילו זכויות רפואיות מגיעות לתשושי נפש?

Exit mobile version