חוק הנגישות

השאירו פרטים כבר עכשיו או התקשרו

חוק הנגישות נחקק במטרה להגן על כבודם של אנשים המתמודדים עם מוגבלויות שונות. החוק כולל היבטים רבים של כל מרקמי החיים, כל אלו נועדו לוודא שאנשים המתמודדים עם מוגבלות יזכו להזדמנות להיות שותפים לחברה באופן שוויוני. האם אנחנו עדיין רואים מצבים בהם החוק עוד לא מתקיים? בהחלט כן, אך אין זה אומר שאין מה לעשות בנידון, למעשה, ניתן לראות יותר ויותר מצבים בהם עסקים מבצעים התאמות כדי לעמוד בחוק, לעיתים מתוך מודעות ולעיתים לאחר פניה של קהילות נגישות ואף לאחר הגשת תביעות משפטיות על ידי אנשים פרטיים בשל חוסר נגישות. 

מהו חוק הנגישות?

חוק הנגישות נקרא חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. הוא נחקק בשנת 1998 כדי להגן על כבודם של אנשים עם מוגבלות. בשנת 2005 נוסף עוד פרק לחוק שקבע את החובה להנגיש שירותים, מבנים ותשתיות כדי לאפשר את השתתפות אנשים עם מוגבלויות בכל מקום ציבורי. 

החוק נוגע בכל אורחות החיים, הוא קובע כיצד נותני שירות ציבורי ומקומות ציבוריים צריכים לנהוג, לדוגמה, במתן פטור מהמתנה בתור לאזרחים ותיקים או לאנשים עם מוגבלות, סיוע במילוי טפסים, בתמלול ותרגום לשפת הסימנים לכבדי שמיעה וחירשים ואפילו בפינות החתלה. החוק קובע כיצד צריכה להיראות נגישות בתחבורה הציבורית, למשל, שבכל אוטובוס תהיה רמפה המאפשרת לאנשים המתניידים עם כיסאות גלגלים לעלות בבטחה ובקלות לתוך האוטובוס, בחינוך ובהנגשת מוסדות החינוך והשיעורים לתלמידים, בדיור, בתעסוקה, בפנאי ואפילו בהצבעה בבחירות המקומיות. 

כיצד מיישמים עד כה את חוק הנגישות בארץ?

הגוף האחראי על יישום החוק הוא הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שהוקמה בשנת 2000 מכוח החוק. תפקידה של הנציבות הנה לפעול למנוע אפליה של אנשים עם מוגבלות, לקדם את השתלבותם בחברה בתחומים שונים – דיור, חינוך, תעסוקה, תרבות ופנאי, ויש לנציבות גם יחידה לפניות הציבור, אליה פונים אנשים פרטיים שנתקלו בקושי ביישום החוק והם מעוניינים בהתערבות הנציבות. הנציבות מישה תובענות, אוכפת ומפקחת את התחום ויש לה הסמכות להגיש צווי נגישות לביצוע התאמות ואף להגיש תביעות פליליות ואזרחיות בנושא נגישות. האם בפועל אנחנו קרובים למצב אידיאלי בו גופים ציבוריים כמו גם פרטיים המספקים שירות לציבור מיישמים את הוראות החוק במלואן? עוד לא, אך קהילות נגישות ברחבי הארץ פועלות במלוא המרץ כבר מספר שנים כדי ליישם את הוראות החוק וניצני העבודה נראים כבר בשטח. 

האם נראה אכיפה בחוק בעתיד? 

אנחנו יכולים לראות עוד ועוד פסקי דין שמתקבלים ותביעות המוגשות בנושאים שונים הקשורים לנגישות. זה יכול להיות מעלון שלא הותקן במקום המחייב נגישות לקומה גבוהה יותר, וזו יכולה להיות רמפה לא תקנית בכניסה לחנות. לאנשים יש יותר מודעות היום לנושא הנגישות, הם יודעים לפנות ולדרוש, להגיש תלונה ובמידה ויש בכך צורך גם תביעה משפטית. עם המודעות ההולכת והגוברת גם קיים לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות, לדוגמה, לפני מספר שנים התקיימה מחאה נגד כוונות שר הפנים להקפיא את אכיפת הנגישות, כמו כן הוגשו בשנתיים האחרונות הצעות לתיקוני חקיקה שתכליתם הנה לשפר את יכולת האכיפה של הנציבות. 

**המאמר נכון לעת כתיבתו ויש להתעדכן בלשון החוק מעת לעת.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!