זכויות ופיצויים כספיים לסובלות מאנדומטריוזיס

אבחוןבקרב אחוז מסוימים מאוכלוסיית הנשים מופיעים תסמינים של פגיעה ברחם ובערכת הרבייה בשל נדידת תאים מרירית הרחם. מעבר של התאים הללו יכול להיות לאזורים הסמוכים לרחם אך גם אפשרי שהללו יגיעו לאזורים אחרים, תוך יצירת פגיעה במערכת הרבייה ויצירת קושי להביא ילדים לעולם.

אופי הסימפטומים וחומרתם משתנה. יתכן ויופיעו כאבים קשים, יתכן ויופיע דימום וציסטות, יתכנו פגיעות ברקמות שונות תוך יצירת צלקות. ישנן נשים הסובלות מכאבים באזור הגב, יש ויופיעו כאבים במפרקים שונים, כאבים ואי סדירות במערכת העיכול, שינויי מצב רוח.

בדרך כלל, ישנה החמרה בסימפטומים בימי המחזור החודשי, לפעמים עד לרמה כזאת שקיימת פגיעה של ממש ביכולת לתפקד באופן נורמטיבי (לרבות היכולת לעבוד). עד כה לא נמצאה הדרך לרפא את החולות ונהוג להתייחס אל המחלה כמחלה כרונית שצריך ללמוד לחיות עימה. יחד עם זאת, יש לדעת שקיימות זכויות שונות, הן בהיבטים הרפואיים והן בהיבטים אחרים שעשויים לסייע לחולות.

אנדומטריוזיס והזכות לאבחון ולטיפול

כאשר קיים חשד לקיומה של המחלה, זכותה של האישה לעבור בדיקות לאבחון המצב וכמובן לקבל טיפול שיכול לסייע (גם אם לא לרפא ריפוי מלא). כיצד ניתן לאבחן אנדומטריוזיס? שיטה מקובלת מאוד היא באמצעות ניתוח אנדוסקופי.

זהו ניתוח המבוצע בהרדמה ומאפשר לרופא לקבל דגימה ללא צורך בניתוח רציני. במקום לבצע פתיחה של חלל הבטן מבצעים חיתוכים זעירים שיכולים לאפשר בדיקה של איברים פנימיים באמצעות שימוש במצלמה זעירה. במידת הצורך, ניתן לשלב גם מענה טיפולי התערבותי. ניתן למשל להסיר חסימות שונות או לסלק דלקות או לטפל בחצוצרות פגועות מהלך הניתוח.

יש בנמצא גם טיפולים תרופתיים זמינים, שיכולים לעכב את התפתחות המחלה ולעכב תהליכים דלקתיים המעורבים בה. תרופות להקלת כאב יכולות גם הן לבוא בחשבון. מקובלים גם טיפולים בעלי בסיס הורמונלי, מסוגים שונים.

טיפול כזה יכול להינתן לאחר התערבות כירורגית או ללא התערבות שכזאת. ניתן לשקול מתן תרופות כגון גלולות נגד היריון וכן שימוש בטיפולים מסוגים אחרים, חלקם יעילים לתקופות קצרות בשל תופעות לוואי קשות למדי.

הזכות לטיפולי פוריותרופאה

עבור חלק מהנשים החולות במחלה, אין בה כדי למנוע קליטת היריון ולידה תקינה. יש מצבים שבהם ניתן לסייע לחולה המתקשה בכך, להגיע להפריה באמצעות שיטות רפואיות שונות כגון הפריית מבחנה או שימוש בהורמונים. תהליך טיפולי הפוריות מבוצע בדרך כלל בשיתוף על קופת החולים.

כאשר לחולה ישנו ביטוח משלים – ניתן לקבל הרחבה של טיפולי הפוריות במידה ועולה הצורך בכך. ראוי להוסיף ולומר שמכיוון שהמחלה הינה כרונית ומכיוון שחלק מהחולות צריכות לרכוש תרופות בעלות גבוהה, יש אפשרות לקבל הנחה.

חולה המוכרת על ידי קופת החולים כחולה כרונית זכאית להנחה בתרופות – היא לא תשלם מעל למחיר מקסימלי לסך התרופות להם היא זקוקה לפי מרשם.

אנדומטריוזיס וביטוח לאומי

מחלה כגון אנדומטריוזיס לא מזכה את החולה באופן אוטומטי לקצבאות מביטוח לאומי, אולם ישנן חולות שתוכלנה לקבל זכויות הנובעות ממצבן. למשל, אם חולה סובלת מכאבים קשים וחוסר יכולת לתפקד עד כדי אובדן היכולת להתפרנס, ישנה אפשרות לקבלת קצבאות על פי מבחן כלכלי.

בנוסף, במידה והחולה תגיע לוועדה רפואית ויוכח שהיא סובלת מליקויים רפואיים באופן כזה שמאפשר הכרה בנכות, ישנה אפשרות אף לקבל קצבת נכות. קצבה כזאת תלויה גם בקריטריונים כלכליים וכן בכושר העבודה שנקבע לאישה. במידה וקיים ביטוח פרטי, ניתן לבדוק האם מצבה של האישה מקנה לה אפשרות להגיש תביעה לפיצוי או להחזר הוצאות רפואיות.

 

אולי יעניין אותך גם:

זכויות רפואיות במקרים של הפלה – דעי את הזכויות המגיעות לך

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!