ישראל חזקה // זכויות רפואיות

תלסמיה

חיידק

תלסמיה (אנמיה חרמשית) הינה מחלה תורשתית אשר פוגעת בתאי הדם האדומים המובילים חמצן לכל האברים בגופנו. נושאי המחלה אינם מסוגלים ליצר את החלבונים גלובולין אלפא או גלובולין בתא לכן חוקרים רבים מחלקים את המחלה לשני סוגים עיקריים: אלפא תלסמיה ובתא תלסמיה. תלסמיה הינה מחלה קשה העוברת מן ההורים לילדם לכן רצוי לבצע בדיקות גנטיות טרם ההריון על מנת לבדוק סיכוי להדבקת הילוד. רוב החולים בתלסמיה אינם עוברים את גיל 40.

סימפטומים של המחלה

שכיחות המחלה

נהוג לומר כי תלסמיה נפוצה בעיקר באזורים בעלי אקלים טרופי, שם קיימת שכיחות גבוה של מחלת המלריה אך נמצאו גם מקרי תלסמיה רבים באזור הים התיכון. שכיחות המחלה בקרב אנשים אמריקאים- אפריקאים, אסייתים, תושבי האיים הקריביים, אמריקה הלטינית ותושבי אגן הים התיכון.

זכויות רפואיות לחולי תלסמיה

חולי תלסמיה הסובלים מדרגה קשה של המחלה זקוקים לעירויי דם רבים לכל אורך חייהם, לניתוח השתלת מוח עצם, ביקורים תכופים בבתי החולים ובמרפאות, לתרופות ועוד. חולים רבים מאבדים את יכולתם להתפרנס ובמקרים חמורים אף מפסיקים לתפקד וזקוקים להשגחה יומיומית צמודה. על כן,  חולי תלסמיה זכאים לזכויות רפואיות שונות מטעם המדינה ומוסדותיה השונים:

  1. קצבת נכות כללית–  חולה תלסמיה אשר איבד את יכולתו להשתכר בשיעור של 50% ומעלה ובמקרים של עקרות בית איבדו את יכולתן לתפקד במשק הבית בעקבות המחלה בשיעור של 60% זכאים לתבוע מביטוח לאומי קצבת נכות כללית הנקבעת על פי אחוזי הנכות, מצב המחלה ומידת הדחיפות להשתלת מוח עצם.
  2. קצבה לשירותים מיוחדים חולי תלסמיה אשר זקוקים לתמיכה והשגחה צמודה ואינם מסוגלים לתפקד באופן עצמאי זכאים לקצבת שירותים מיוחדים בתוספת לקצבת הנכות הכללית.
Exit mobile version