קצבת נכות מעבודה ניתנת לאדם שהוכר בביטוח לאומי כ"נכה מעבודה", שבעקבות פגיעה מעבודה (תאונת עבודה או מחלת מקצוע) הוא איבד את כושר עבודתו ואת יכולתו להתפרנס ב-50% לפחות, והוא אינו מסוגל עוד לעבוד בעבודתו או בכל עבודה מתאימה אחרת, מבחינת גילו, מבחינת מינו, מבחינת הרקע המקצועי שלו ומבחינת הכשרתו המקצועית. אדם אשר נפגע מעבודה יכול להגיש את התביעה לשם קבלת קצבת נכות מעבודה, רק אחרי שהגיש קודם לכן תביעה לקבלת "דמי פגיעה", ורק לאחר שביטוח לאומי הכיר בו כנפגע מעבודה והוא קיבל את התשלומים המגיעים לו.
העובדים הזכאים לקצבת נכות מעבודה
- עובדים שכירים שעבדו בכל סוג של עבודה בטרם נפגעו, למעט שוטרים, סוהרים או עובדי שירות הביטחון.
- אנשים שעבדו כעצמאיים בכל סוגי העבודות, אך ורק אם הם דאגו לבטח את עצמם בביטוח לאומי.
- עובדים שקיבלו משכורות בסכומים של מה שנקבע ב"חוק הכנסת".
- אנשים שנבחנו, בזמן הפגיעה, במבחנים של "חוק החניכות" או של "חוק שירות התעסוקה". הפגיעה אירעה בשעות הבחינה.
- אנשים שלמדו, בזמן הפגיעה, במסגרות לימודיות מוכרות ומאושרות על ידי ביטוח לאומי כמו הכשרה מקצועית או שיקום מקצועי.
- עצירים, אסירים או נערים חוסים שמתגוררים במעונות על פי "חוק הנוער", אשר נפגעו במסגרת אימונים לפי הנחיות "חוק שירות התעסוקה" בשעות חירום. אנשים אלו עבדו באותו זמן בעבודות שמחוץ למסגרות בהן גרו באותה תקופה.
מה מקנה קצבת נכות מעבודה?
גובה קצבת נכות מעבודה נקבע על פי דרגת נכות רפואית של אדם בעקבות פגיעתו מעבודה ועל פי השכר אותו קיבל בשלושת החודשים בהם עבד ושקדמו לפגיעה. אדם בעל 100% דרגת נכות מקבל קצבת נכות מעבודה בסכום של דמי פגיעה המגיעים לו בכל יום, כפול 30. לקצבה זו יש תקרה מסוימת- עד 30,975 שקלים בכל חודש (נכון לתאריך 1 בינואר 2011).
עובד שמקבל קצבת נכות מעבודה, יכול בנוסף גם לתבוע את המוסד לביטוח לאומי לצורך השלמת הכנסה, ובתנאי שההכנסות שלו או ההכנסות של בן/בת הזוג הן נמוכות מההכנסות הממוצעות במשק העבודה בארץ. ביטוח לאומי מאפשר לאדם שמקבל קצבת נכות מעבודה להמשיך ולעבוד בעבודות אחרות, ולהשתכר מהן.
הזכויות במסגרת קצבת נכות מעבודה
- טיפולים רפואיים: נפגעי עבודה אשר מקבלים קצבת נכות מעבודה זכאים לטיפולים רפואיים בחינם, כגון בדיקות רפואיות, אשפוזים, אשפוזים סיעודיים, תרופות, ניתוחים, צילומים ובדיקות הדמיה
נוספות, מכשירי עזר וכדומה. מקבלי קצבת נכות מעבודה זכאים גם לתקופת החלמה ושיקום רפואי, בתקופה שבה הם שוהים במסגרת טיפולית עקב פגיעתם. רופאי קופות החולים המטפלים בנפגעי העבודה הם אלה אשר קובעים את סוגי הטיפולים ואת היקפם.
- שיקום מקצועי: מקבלי קצבת נכות מעבודה יכולים ללמוד במסגרת של שיקום מקצועי המוצעת על ידי ביטוח לאומי. במסגרת זו ניתנים כלים שונים להשתלבות במקומות עבודה. דבר נוסף שניתן בשיקום מקצועי הוא האפשרות ללמידת מקצוע אשר יתאים ליכולותיהם לאחר הפגיעה. במסגרת השיקום המקצועי נמצאים עובדי שיקום ועובדים סוציאליים שמאבחנים את האנשים, מייעצים להם מבחינה שיקומית ותעסוקתית, ומלווים אותם בכל תהליכי חיפושי עבודה עד למציאת מקצוע.
- פטירה מפגיעת עבודה: נפגעי עבודה שקיבלו בחייהם קצבת נכות מעבודה ולאחר מכן נפטרו כתוצאה מאותה פגיעה, מזכים את קרוביהם מדרגה ראשונה ב"קצבת תלויים בנפגע עבודה". גמלה זו יכולה להינתן כקצבה חודשית או כמענק חד פעמי. לעתים, גם קרובי משפחה שהם לא אלמן/ה או יתומים, יכולים לקבל גמלת תלויים, במקרים בהם הנפטר פרנס אותם בחייו (הורים, אחים, סבים וסבתות).