תסמונת טורט

חולה

תסמונת טורט הינה הפרעה נוירולוגית המערבת טיקים – תנועות וקולות המתרחשים באופן בלתי נשלט ובלתי רצוני. התסמונת נקראת כך על שם הנוירולוג הצרפתי ז'ורז' ז'יל דה לה טורט אשר איבחנה בפעם הראשונה בשנת 1885. תופעת הטיקים נפוצה בקרב ילדים אך נחשבת לתסמונת טורט רק כאשר הם נמשכים מעבר לשנה. התסמונת יכולה להתבטא באופן מזערי אולם ישנם מקרים קשים יותר בהם הטיקים פוגעים ביכולת המוטורית, מפריעים ליכולת התפקוד של החולה ואף פוגעים בו חברתית ונפשית. שכיחות ההפרעה מראה כי שלושה מתוך אלף איש עלולים להראות את תסמיניה.

תסמינים

תסמיני הפרעת הטורט מתבטאים בעיקר באמצעות טיקים הנחלקים לשתי קבוצות. שתי הקבוצות יכולות להיות מוגדרות כפשוטות או כמורכבות:

  • טיקים מוטוריים –  ברמה הפשוטה והנפוצה יותר מופיעות תנועות בלתי רצוניות של השרירים. התנועות פתאומיות וחוזרות על עצמן כגון: מצמוץ, הסטת הראש אחורה, תנועתיות של הלסת, תנועתיות הצוואר או אחד מאברי הגפיים ועוד. ברמה המורכבת יותר הטיקים התנועתיים מערבים מספר קבוצות שרירים ונראים כבעלי מטרה כגון: רחרוח, נגיעה בחפצים, קפיצה, התכופפות או פיתול של הגוף. הטיקים החמורים ביותר יכולים להתבטא דרך תנועות המסכנות את החולה או את סביבתו.
  • טיקים ווקאליים – ברמה הפשוטה יופיעו טיקים כדוגמת כחכוך בגרון, משיכות בלתי נשלטות באף, המהום, נחירות, נביחות או נהימות. ברמה מורכבת יותר הטיקים ישלבו מילים ואף משפטים. הטיקים הווקאליים החמורים ביותר והשכיחים ביותר הינם מילים גסות, קללות וחזרה על משפטים של אחרים.

חולי תסמונת טורט מספרים כי לעשיית הטיק מתלווה תחושה של הקלה ומתארים החמרה בתדירות הופעתה ברגעים של לחץ או חרדה.

גורמים

לא ידועים הגורמים המדוייקים להופעת ההפרעה אך מחקרים מראים על קשר לפעילות לא תקינה של אזורים מסויימים במוח האחראים על התקשורת בין תאי העצבים או על קשר לפגיעה מוחית (דלקת במוח, חבלת ראש ועוד). מחקרים נוספים הוכיחו קשר גנטי- מעבר של ההפרעה מההורים לילדיהם. קיימים הסברים נוספים כגון: השערת דחק (שילוב של נטייה ביולוגית ביחד עם טראומה נפשית), פגיעות תוך רחמיות, פגיעות הקרובות לזמן הלידה, הפרעות אוטואימיוניות, מחלות זיהומיות ועוד.

תופעות נילוות

קיימות תופעות נוירו פסיכיאטריות הנילוות לתסמונת הטורט. התופעות הנפוצות ביותר הינן התנהגות אובססיבית קומפלסיבית והפרעות קשב וריכוז.

זכויותיו של חולה תסמונת הטורט ובני משפחתו

  • ביטוח לאומי – על פי חומרת התסמונת קובע ביטוח לאומי את מידת זכויותיו של חולה הטורט. כאשר קיימת פגיעה בכושר עבודתו של החולה וניכרת ירידה משמעותית בהכנסתו (לפחות 50%) הוא זכאי לקבל קצבת נכות כללית. הורים לילד אשר חולה בתסמונת טורט וטרם מלאו לו 18 שנים יכולים להגיש בקשה לגמלת ילד נכה מביטוח לאומי.
  • אגף השיקום – מהווה מסגרת שיקומית לנכים במטרה לקידום עצמאותם בפן החברתי, התעסוקתי והקהילתי.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!