אוטיזם: זכויות הילדים והוריהם

אוטיזם (Autism) הוא מונח המשמש כיום לתיאור מגוון רחב שלא בחונים וביניהם אוטיזם, תסמונת אספרגר (Asperger syndrome), הפרעה התפתחותית נרחבת לא משויכת (PDD-NOS), תסמונת רט (Rett Syndrome) ועוד.

האוטיזם הינו תסמונת קוגניטיבית המאופיינת בליקויי תקשורת, קשיים באינטראקציות חברתיות ודפוסיי התנהגות מוגבלים וחוזרים על עצמם. מגוון הזכאויות המיועדות לאוטיסטים הוא מהרחבים ביותר מבין כלל המחלות והתסמונות. מרבית הזכאויות הינם כלים המסייעים להוריהם של בעלי הזכאות. להלן סקירת הזכאויות השונות המוצעות בהתאם לגילו ורמת נכותו של הזכאי:

גמלת הילד הנכהמשפחה

המוסד לביטוח לאומי מעניק קצבה להורים של ילד נכה שגובהה נקבע בהתאם לרמת נכותו ומידת תלותו בזולת. כלל הילדים המאובחנים כאוטיסטים נכללים בין הזכאים לקבלת הקצבה. גמלת הילד הנכה ניתנת מגיל3 חודשים ועד גיל 18.

לאחר גיל 18, זכאי הבוגר לקצבת נכות כללית וראו סעיף הבא. גובה הקצבה העדכני הינו עד 2,149 ש"ח. מקבלי הגמלה המרבית זכאים לסכום נוסף של 365 ש"ח וילדים מעל גיל 3 התלויים לחלוטין בזולתם זכאים ל-593 ש"ח נוספים.

קצבת נכות כללית

כאמור, קצבת נכות כללית היא הקצבה המחליפה את גמלת הילד הנכה לאחר גיל 18. הגמלה ניתנת למי שכושר ההשתכרות שלו נפגע ב-50% ומעלה, בתור חלופה לשכר עבודה. דרגת הנכות הנדרשת לצורך קבלתה היא 60% נכות ומעלה או נכות רפואית של 40% נכות,תחת סעיף נכות אחד לפחות של 25% ומעלה. לקצבה ישנן ארבע מדרגות: 60%, 65%, 74% ו-100%.

נכון לשנת 2013, נכה שאחוז נכותו היא למעלה מ-74% זכאי לקצבת נכות חודשית מלאה בגובה 2,299. נכה שאחוז הנכות שלו היא מתחת ל-74% יקבל את חלקו היחסי בקצבה, בהתאם לאחוז הנכות שלו. נכה שאחוז נכותו מעל ל-74% יקבל תוספת לקצבה בגובה של עד 365 ש"ח.

בתים לחיים: דיור חוץ ביתידשא

משרד הרווחה והשירותים החברתיים ייסד את "בתים לחיים" – מעונות המיועדים לילדים מעל גיל 12 ובוגרים הנמנים על הספקטרום האוטיסטי. השיבוץ למעונות נקבע בהתאם למצבם האישי של החוסים כדי לספק תנאים דומים לכולם.

"גמלת הילד הנכה" של המוסד לביטוח לאומי מועברת למוסדות "בתים לחיים" לצורך מימון חלק מעלויות המעונות. המעונות מספקים להוריהם של החוסים אפשרות לעבוד ולנהל אורח חיים פשוט יותר.

שירותים קהילתיים לאוטיסטים בוגרים שגרים עם ההורים

השירותים כוללים חונכות אישית בבית ההורים בשעות אחר הצהריים הנעשית על ידי חונכים בודדים; מועדוניות לשעות אחר הצהריים שמטרתן לשפר את התפקוד החברתי של המגיעים אליהם; מרכזי תעסוקה שיקומיים שמטרתם להוות מסגרת תעסוקתית עבור אלו שאינם מסוגלים להשתלב בשוק העבודה; ונופשונים המותאמים לצרכים מיוחדים המוצעים ל-15 ימי חופש בשנה.

הטבות נוספות

  • מתן ימי מחלה נוספים להורים – הורים או אפוטרופוס של ילדים הנמנים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לקבל 15 ימי מחלה נוספים כדי לטפל בילדיהם.
  • הנחה בנסיעה בתחבורה הציבורית – מי שמקבל קצבת נכות זכאי להנחה בגובה 33% מעלות הכרטיס, בחלק מקווי התחבורה הציבורית.
  • פטור משירות צבאי – כל אדם המאובחן באחד מתסמיני הספקטרום האוטיסטי מוגדר "כלא כשיר לגיוס" ומקבל פטור משירות צבאי. עם זאת, קיימת אפשרות לשרת בצה"ל או בשירות לאומי בהתנדבות.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!